Százszorszép Dalkör Újszentmargita

"Ezt a diófát nagyapám ültette, Árnyékában nem ült, gyümölcsét nem ette, Nem magáért tette - másért cselekedte"

Világrekord, három napig szólt a nóta Újszentmargitán

Újszentmargita Község Önkormányzata idén negyedik alkalommal rendezte meg a Margitai Sokadalmat. A három napig tartó rendezvény-sorozat fő eseménye a magyar nóta és népdal éneklésre irányuló maratoni rekordkísérlet volt, melynek során 20 település mintegy 500 fellépője próbálta megdönteni egy májusi, alig valamivel több, mint 50 órás folyamatos csoportos népdaléneklési rekordot. A rekordkísérlet ötletét a 2008 őszén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által “Régi nóta, híres nóta” címmel megrendezett nótaéneklő verseny adta. A rekord megdöntését nehezítették a szigorú szabályok, melynek betartását a Magyar Rekordszövetség képviselője ellenőrzött: ahhoz, hogy érvényes legyen a rekord, nem lehetett két dal között öt másodpercnél hosszabb szünet, s négy órán belül kétszer nem csendülhetett fel ugyanaz a nóta sem. A rekord-döntési kísérletben nemcsak kórusok és népdalkörök vettek részt, voltak egyéni indulók is, s egyszerre két színpadon felváltva szóltak az ismert és kevésbé ismert nóták, népdalok. A rekordkísérlet 2009. július 10-én 13 órakor ünnepélyes megnyitóval indult, amelyen beszédet mondott Sebestyén István a Magyar Rekordszövetsége elnöke, Jantyik Zsolt, a Hajdú-Biahr Megyei Önkormányzat közművelőséi osztályának vezetője, Cs Tóth János, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója, s Csetneki Csaba polgármester. A buzdító szavak után a kisérlet a z újszentmargita Százszorszép Dalkör népdalcsokrával indult 14 órakor, s. július 12-én, vasárnap este 21 óra 07 perckor, 3307 perc folyamatos éneklés után zárult felállítva ezzel az új magyar és világrekordot.

rekord.jpg

Néhány érdekesség a rekord történetéből:

A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendült fel Újszentmargitán, a legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

Holocsi Anna Mária, hajdúnánási szólóénekesünk 120 percet énekelt egyfolytában, szünet nélkül.

Farkas Lajosné Debrecenből, Bíró Sándorné Újlétáról, Csúzi Julianna Debrecenből, Kapros István Hajdúszoboszlóról költözött ki három napra Margitára, hogy velünk énekeljenek. Nagy segítség volt számunkra, hogy éjjel- nappal rendelkezésünkre álltak, gyönyörű dalaikkal.

Csűri Katalin Erdélyből, Érmihályfalvávól érkezett, s lányánál lakott, hogy mindhárom napon énekelhesse csodaszép erdélyi népdalait.

Az éjszakák kicsit hosszúnak bizonyultak a csapat számára, de mindig voltak kedves események, amelyek átlendítettek bennünket a holtponton. Ilyen volt a szombaton hajnalban a discóból érkező csapat, akik lelkes énekléssel kapcsolódtak be az éneklésbe, vagy a szintén szombaton hajnalban érkező friss kifli munició. Nagy segítség volt az is, hogy mindig akadt szurkoló nézősereg.

 

A rekord sikerének záloga az az összefogás volt, mely a hungaricumnak számító magyar nóta iránt elkötelezett embereket Újszentmargitára hozta. Az éneklő csoportok mellett szükség volt a tecnikai személyzet összefogására is. A település intézményeinek dolgozói két óránként váltották egymást a hitelesítő, jegyzőkönyvvezető poszton. Óriási előkészítő, egyeztető munkát igényelt a dalcsokrok, a fellépők összeválogatása, annak érdekében, hogy a szigorú előírásoknak megfeleljen.

Fantasztikus élménynek lehettünk részesei, amikor július 12-én, vasárnap este 21 óra 07 perckor nagy ovációval lezárult a rekordkisérlet, s Sebestyén István, aki a három nap alatt felügyelte a folyamatot, bejelentette, hogy Újszentmargita az új Magyar és világrekorder az 55 óra 7 perces folyamatos Magyar népdal és magyar nóta énekléssel. A rekord zárásakor beszédet mondott Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat alelnöke, és Csetneki Csaba polgármester. A himnusz és a székely himnusz eléneklése után fantasztikus ünneplés tört ki a rendezvénysátorban, ahol hajnalig tartó mulatsággal folytatódott az esemény.

 

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik részesei voltak a világrekord felállításának.

Fellépő csoportok:

Százszorszép Dalkör Újszentmargita

Józsai Népdalcsoport

Cserfa Népdalkör Görbeháza

Cserfes Népdalkör Görbeháza

Margitai Borisszák

“Nótatanoda” Hajdúnánás

Hagyományőrző Néptánc Egyesület Tiszacsege

“Hajdú Bokréta” Hagyományőrző Csoport Hajdúnánás

Hajdúbagosi Őszirózsa Népdalkör

Fehér Mályva Hagyományőrző Közhasznú Egyesület Biharkeresztes

Rozmaring Nyugdíjas Népdalkör Debrecen

Akácos Út Magyar Nótaklub Hajdúdorog

Búzavirág Népdalkör Sajószöged

Kismarjai Bakakórus

Délibáb Nótakör Konyár

Újhajtás Nótakör Konyár

Tiszavirág Citerazenekar Polgár

Őszidő Nyugdíjas Klub Hajdúdorog

Bocskai Népzenei Együttes Hajdúdorog

Árvácska Népdalkör Polgár

Fehér Akác Népdalkör Váncsod

Takács Béla Magyar Nóta Egyesület Hajdúböszörmény

Muskátli Népdalkör Hajdúsámson

 

Szólisták:

Farkas Lajosné Debrecen

Bíró Sándorné Újléta

Csúzi Julianna Debrecen

Veres Sándor Hajúnánás

Holocsi Mária Anna Hajdúnánás

Kapros István Hajdúszoboszló

Csűri Katalin Érmihályfalva

Bán Tibor Tiszaújváros

Hadházi Sándor Hajdúböszörmény

Rózsa Ibolya Görbeháza

Papp György HAjdúdorog

Dr. Szilágyi Dénes Nyíregyháza

 

Szólisták Újszentmargitáról:

Sándor István

Katona Csabáné

Gombos Juhász Zoltánné

Csobán Máté

Bana Sándor

Csobán Józsefné

Mályi LÁszlóné

Kovács Zsolt

Himer Gyuláné

Kovácsné Spisák Szilvia

Bertók Józsefné

 

Cikkek, riportok a rekordról:

 

 

A világcsúcsig szólt a magyar népdal Újszentmargitán

 

Megdöntötték a folyamatos magyarnóta- és népdaléneklés magyar és világrekordját is a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán. Péntektől vasárnap estig a 480 résztvevő több mint 2500 dalt énekelt, összesen 3307 percen át – tájékoztatott Bertók Józsefné, a rekordkísérlet főszervezője.

Az újszentmargitai énekesek produkciójukkal a Ménfőcsanakon májusban felállított 50 órás folyamatos éneklési rekordot döntötték meg. Az első dalnok pénteken délután kettőkor lépett színpadra, az utolsó pedig vasárnap, este kilenc óra után hét perccel hagyta abba az éneklést. Összesen 3307 percen, azaz valamivel több mint 55 órán át szólt a nóta.

A két és fél nap alatt 23 kórus és 52 szólista lépett fel. Volt, aki csak egyetlen dalt vállalt, de olyan is, aki egymaga két órán át énekelt megszakítás nélkül – mondta el Bertók Józsefné. A 480 résztvevő három megye 19 településéről érkezett. A legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

A rekord-kísérletet szigorú feltételek szerint bonyolították. Két dal között legfeljebb öt másodpercnyi szünetet tarthattak, és ugyanazt a dalt négy óránként csak egyszer énekelhették a dalosok. A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendül fel Újszentmargitán. A nótázók a rekord hitelesítése után bekerülnek a Guinness-rekordok könyvébe.

(FH)

 

 

A világrekord is megdőlt Újszentmargitán

Péntektől vasárnapi tartott a nótázás

Malatyinszki András / Független Hírügynökség

2009-07-13 10:10

Küldje el a cikket ismerőseinek!

Ossza meg ismerőseivel!

Megdöntötték a folyamatos magyar nóta és népdal éneklés magyar és világrekordját is a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán. Péntektől vasárnap estig a 480 résztvevő több mint 2500 dalt énekelt, összesen 3307 percen át - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bertók Józsefné a rekordkísérlet főszervezője.

Az újszentmargitai énekesek produkciójukkal a Ménfőcsanakon májusban felállított 50 órás folyamatos éneklési rekordot döntötték meg. Az első dalnok pénteken délután kettőkor lépett színpadra, az utolsó pedig vasárnap, este kilenc óra után hét perccel hagyta abba az éneklést. Összesen 3307 percen, azaz valamivel több mint 55 órán át szólt a nóta.

A két és fél nap alatt 23 kórus és 52 szólista lépett fel. Volt, aki csak egyetlen dalt vállalt, de olyan is, aki egymaga két órán át énekelt megszakítás nélkül - mondta a Független Hírügynökségnek Bertók Józsefné. A 480 résztvevő három megye 19 településéről érkezett. A legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

A rekord-kísérletet szigorú feltételek szerint bonyolították. Két dal között legfeljebb öt másodpercnyi szünetet tarthattak, és ugyanazt a dalt négy óránként csak egyszer énekelhették a dalosok. A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendül fel Újszentmargitán. A nótázók a rekord hitelesítése után bekerülnek a Guinness-rekordok könyvébe.

 

Harmadik napja folyamatosan dalolnak Újszentmargitán

Több, mint ötvenegy órája énekelnek és ezzel valószínűleg megdöntötték a folyamatos magyar nóta és népdal éneklés rekordját a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán. A 480 résztvevő több, mint 2500 dalt énekelt a maratoni rekord-kísérlet ideje alatt.

Az újszentmargitai énekesek produkciójukkal a Ménfőcsanakon májusban felállított 50 órás folyamatos éneklési rekordot akarták megdönteni. Az első dalnok pénteken délután kettőkor lépett színpadra, az utolsó pedig valószínűleg több, mint 3000 perccel később, vasárnap este énekli majd az utolsó népdalt. A két és fél nap alatt 23 kórus és 52 szólista lépett fel.

Volt aki csak egyetlen dalt vállalt, de olyan is, aki egymaga két órán át énekelt megszakítás nélkül - mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek Bertók Józsefné, a rendezvény főszervezője. A 480 résztvevő három megye 19 településéről érkezett. A legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

A rekord-kísérletet szigorú feltételek szerint bonyolították. Két dal között legfeljebb öt másodpercnyi szünetet tarthattak, és ugyanazt a dalt négy óránként csak egyszer énekelhették a dalosok.

A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendül fel Újszentmargitán. A dalosok jelenleg is énekelnek, ezért a hivatalos rekordot csak később hitelesítik - közölte vasárnap kora este Csetneki Csaba a település polgármestere.

(FH)

 

 

Napok óta énekelnek

A rekordkísérleten 480 résztvevő indult

Péntek óta több, mint ötvenegy órája énekelnek, és ezzel valószínűleg megdöntötték a folyamatos magyar nóta és népdal éneklés rekordját a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán. A 480 résztvevő több, mint 2500 dalt énekelt a maratoni rekord-kísérlet ideje alatt.

link:

RTL Híradó - Pocsai István, Független Hírügynökség

2009-07-12, 17:57

Az újszentmargitai énekesek produkciójukkal a Ménfőcsanakon májusban felállított 50 órás folyamatos éneklési rekordot akarták megdönteni. Az első dalnok pénteken délután kettőkor lépett színpadra, az utolsó pedig valószínűleg több, mint 3000 perccel később, vasárnap este énekli majd az utolsó népdalt.

A két és fél nap alatt 23 kórus és 52 szólista lépett fel. Volt, aki csak egyetlen dalt vállalt, de olyan is, aki egymaga két órán át énekelt megszakítás nélkül - mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek Bertók Józsefné, a rendezvény főszervezője.

A 480 résztvevő három megye 19 településéről érkezett. A legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

A rekord-kísérletet szigorú feltételek szerint bonyolították. Két dal között legfeljebb öt másodpercnyi szünetet tarthattak, és ugyanazt a dalt négy óránként csak egyszer énekelhették a dalosok. A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendül fel Újszentmargitán. A dalosok jelenleg is énekelnek, ezért a hivatalos rekordot csak később hitelesítik - közölte vasárnap kora este Csetneki Csaba a település polgármestere.

 

Világrekord, három napig szólt a nóta Újszentmargitán   

    

  

 

 

Újszentmargita Község Önkormányzata idén negyedik alkalommal rendezte meg a Margitai Sokadalmat. A három napig tartó rendezvény-sorozat fő eseménye a magyar nóta és népdal éneklésre irányuló maratoni rekordkísérlet volt, melynek során 19 település mintegy 500 fellépője próbálta megdönteni egy májusi, alig valamivel több, mint 50 órás folyamatos csoportos népdaléneklési rekordot.

 

A  rekordkísérlet ötletét a 2008 őszén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által “Régi nóta, híres nóta" címmel megrendezett nótaéneklő verseny adta. A rekord megdöntését nehezítették a szigorú szabályok, melynek betartását a Magyar Rekordszövetség képviselője ellenőrzött: ahhoz, hogy érvényes legyen a rekord, nem lehetett két dal között öt másodpercnél hosszabb szünet, s négy órán belül kétszer nem csendülhetett fel ugyanaz a nóta sem. A rekord-döntési kísérletben nemcsak kórusok és népdalkörök vettek részt, voltak egyéni indulók is, s egyszerre két színpadon felváltva szóltak az ismert és kevésbé ismert nóták, népdalok. A rekordkísérlet 2009. július 12-én, vasárnap este 21 óra 07 perckor, 3307 perc folyamatos éneklés után zárult, felállítva ezzel az új magyar és világrekordot. A maratoni éneklés ideje alatt több, mint 2500 magyar nóta és népdal csendült fel Újszentmargitán, a legfiatalabb énekes mindössze öt, a legidősebb pedig hetvenhét éves volt.

A rekord sikerének záloga az az összefogás volt, mely a hungaricumnak számító magyar nóta iránt elkötelezett embereket Újszentmargitára hozta.  Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik részesei voltak a világrekord felállításának.

A Sokadalom harmadik napján - mely egybeesett az Újszentmargitán hagyományosan július második vasárnapján megrendezett búcsúval -  a település két új díszpolgárral gazdagodott. A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között a Művelődési Házban került sor. 2009-ben Újszentmargita Község Önkormányzat Képviselő-testülete két személynek adományozott díszpolgári kitüntetést. Elismerésben részesült Varga Gáborné nyugalmazott pedagógus, aki az újszentmargitai gyermekek nevelésében, oktatásában kiemelkedő érdemeket szerzett. A település lakói meleg szívvel fogadták a 24 év után hazatérő P. Borsos János József atyát, aki a község plébánosaként 1971-1988 között a helyi közösség szolgálatában Újszentmargita jó hírnevének emelésében kiemelkedő érdemeket szerzett és ezzel a község lakóinak körében közmegbecsülésre tett szert.

A díszpolgári cím átadása után került sor a búcsúhoz kapcsolódó ünnepi szent misére, melyet e rendhagyó alkalommal Borsos János atya és Panyi József atya celebrált.

A nótázáson túl az idelátogatók több kísérő programon is részt vehettek. A természetet kedvelők szekerezhettek a Tilos-erdő körül, vagy horgászversenyen mérhették össze szerencséjüket, míg a legkisebbek az egyeki tűzoltóság segítségével hab-partyn szórakozhattak önfeledten. Ezalatt a településről elszármazottak a Parókián találkoztak.

 

Biztosak vagyunk abban, hogy ez a hétvége minden újszentmargitai lakos és más településekről ide látogató vendég életében felejthetetlen élményeket nyújtott.

 

 

Hétvégi kiruccanás -

2009. Júl. 11, szombat 17:10

A történet ott kezdődik, hogy édesanyám megkért, hogy vigyem már el őt és még kettő énekkari tagot Újszentmargitára. De ne siessünk ennyire előre.

 

Szóval ! Édesanyám egy énekkarban dalol, többedmagával.Magyar népdalokat adnak elő, citera és egyéb népi hangszerek felvezetésével. Nagyon komolyan tolják. Sok helyen és sokszor fellépnek.

Így alakult, hogy Újszentmargitára ment az énekkar fellépni.

Ugyan is Újszentmargita megrendezte a non-stop népdal éneklést és ezzel Guinnes rekordot szeretnének felállítani. A dalolás tegnap ( Péntek ) 13.00 kor kezdődött és Vasárnap 16.00 kor van vége. Ráadásul úgy, hogy két dal között maximum 30 másodperc telhet el, így volt olyan, hogy míg az egyik csapat az utolsó akkordokat tolta, akkora már bele is kezdett a következő csapat a dalban. Egy folyamatos dalgörgeteg volt. A nehézség még az, hogy nem lehetett használni zeneeszközt. Csak éneklés.

Újszentmargita község Hajdú-Bihar megyében, a Polgári kistérségben, Tiszacsege mellett, a Hortobágyi Nemzeti Park szélén található. Oda kellett a társaságnak mennie.

Aztán úgy alakult, hogy bejött még egy autó, így édesanyám egyke maradt, mert sehova nem tudott beférni. Így maradt az én autóm.

Mivel ez majdnem egy egész napos program. így arra gondoltunk, hogy a párom és a gyerekek is eljönnek, aztán míg a kórus produkálja magát, addig mi elmegyünk Tiszafüredre a strandra. Aztán reggel láttuk, hogy nem igazán fürdőzésre való az idő, így maradt Hortobágy. De megint előre siettem a történetben.

Érkezésünk Újszentmargitára kb 9.30 körül volt.

A vigadalom már javában ment.

Volt ott Tv, meg zsűri, meg minden, komoly volt nagyon.

 

 Képek a rekordról

 notatanoda_hajdunanas.jpg

 

arvacska_nepdalkor_polgar.jpg

 

hagyomanyorzo_neptanc_egyesulet_tiszacsege.jpg

 

tiszavirag_citerazenekar.jpg

 

oszido_nyugdijas_klub_hajdudorog.jpg

 

csuri_katalin_ermihalyfalva.jpg

 

dr._szilagyi_denes_nyiregyhaza.jpg

 

sandor_istvan_ujszentmargita.jpg

 

bocskai_nepzenei_egyuttes_hajdudorog.jpg

 

cserfa_es_cserfes_nepdalkor_gorbehaza.jpg

 

fehermalyva_hagyomanyorzo_kozhasznu_egyesulet_biharkeresztes.jpg

 

holocsi_maria_anna_hajdunanas.jpg

 

hajdu-bokreta_hagyomanyorzo_csoport_hajdunanas.jpg

 

akacos_ut_magyar_notaklub_hajdudorog.jpg

 

farkas_lajosne_debrecen.jpg

buzavirag_nepdalkor_sajoszoged.jpg

 

takacs_bela_magyar_nota_egyesulet_hajduboszormeny.jpg

 

margitai_borisszak.jpg

 

biro_sandorne_ujleta.jpg

 

hajdubagosi_oszirozsa_nepdalkor.jpg

 

kismarjai_bakakorus.jpg

 

a_vilagrekord_bejelentese.jpg

 

muskatli_nepdalkor_hajdusamson.jpg

 

delibab_es_ujhajtas_notakor_konyar.jpg

 

jozsai_nepdalcsoport.jpg

 

szazszorszep_dalkor.jpg

 

feher_akac_nepdalkor_vancsod.jpg

 

 

 csuzi_julianna_debrecen.jpg

ban_tibor_tiszaujvaros.jpg

 

rozmaring_nyugdijas_nepdalkor_debrecen.jpg

 

hadhazi_sandor_hajduboszormeny.jpg

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 26
Heti: 79
Havi: 234
Össz.: 72 748

Látogatottság növelés
Oldal: Magyar és világrekord
Százszorszép Dalkör Újszentmargita - © 2008 - 2020 - szazszorszepmargita.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »